Sju personer i en bil

image300
Hans jobbade fast det var söndag så Mira, Elis och Sofie hängde med storfamiljen. Tack gode gud för att de har en bil med sju (7!!!) säten. Längst bak satt Sofie och Elis och spanade ut över Ola, Eira, Marie, Atle och Mira.
image301
Hyffsat nöjd Elis.
image302
Eira och Mira testade fiskelyckan i närheten av Flaxenvik, Åkersberga.
image303
Sedan bar det av på paltkalas i Mälarhöjden. Här står Paltkungen Björn vid spisen, assisterad av fläskkungen Calle.
image304
Har tidigare berättat att det är jag och Calle som brukar slåss om Paltmästartiteln. Det är han med svarta tröjan på bilden. Kolla in hans tävlingsblick... Björn, Josefine och Marie verkar lite mer avslappnade inför paltracet.
image305
En rolig detalj hos Linda och Calle är att de ALLTID har massa godis i sina "grönsakslådor" i kylen. Hemma hos oss finns det aldrig godis i de lådorna, godiset hinner liksom inte ens landa i lådan förren de åker upp och in i munnen. Jag vill bo hos Linda och Calle... eller kanske inte för då skulle ju godislådorna vara tomma...
image306
Paltschwim. Elis och P-E paltsvimmar.

Två notiser från dagen är:
* Marco, Sofia och Nova fikade med Yngvar i Vinterviken. Marco tyckte det var så fint att han ska leta lägenhet i Aspudden. GAHHHHH, det vore väl j*vligt typiskt om de skulle få för sig att flytta dit när vi ska dra oss därifrån. Grrr...
Men vi kan inte annat än att hålla med om att det är fint. Det säljs ju snart en otroligt fin trea i området ;-)
* Mötte Hanna och Max utanför paltkalaset. De såg båda ut att vara i fin form. Hanna meddelade att deras lillfis ska heta Totte, Einari och ett till namn som jag inte kommer på just nu...

Prinssessan Palma phyra past.

När man inte hade barn och behövde sova någonstans var det aldrig något problem att hitta en soffa att sova på. Men att hitta ett ställe man är välkommen på när man är två vuxna och två barn är lite svårare.
Vi har slipat och lackat om vårt hall och vardagsrumsgolv och det med giftig lack så vi kan inte bo hemma.
Så nu våldgästar vi Marie och Ola i Åkersberga. Mira stiger upp 07.00 och rockar järnet med Eira tills föräldrarna orkar stiga upp...
Dagen var egentligen vigd åt fallskärmshoppning eller kajtning men eftersom det regnade på tvären så...började vi dagen med att besöka kyrkans loppis. Öppnade dörren och hittade den här dikten.
image296
Tänka sig att Jesus finns i min leverpastej :-)

Idag fyllde Palma fyra år. Temat på festen var prinsar och prinssessor. Mira skulle ha en prinssessklänning och ett svärd men vi hittade inget svård på kyrkans loppis så det blev bara klänning.
image297
image298
image299
Elis försökte ta Maximus fiskedammsleksak... men det blev ett jäkla liv.

Saker jag gillar med Göteborg

Jag kallsvettas när jag hör Göteborgare prata om "bästkusten" och "rätt sida Sverige" osv. Mindervärdeskomplexet som osar igenom innan de sagt nästa ord är så pinsamt att jag inte vill höra mer...
Det är lite som när norrlänningar som inte bor i Luleå pratar om Luleå. Ouäk!
image293
Men den här gången så blev jag flera gånger positivt överraskad i Göteborg.
När vi skulle äta middag på torsdagen så fick jag in min varma och otroligt gott doftande turkiska rätt och som på beställning började Elis skrika otröstligt. Det gick inte att sitta ner.
Då reser sig en tjej från sällskapet bredvid och tar honom.
Nej säger jag - jag vill inte förstöra er middag...
Det är bara roligt säger trebarnsmamman Marie och traskar iväg med en glad Elis.
Kändes som om vi var utomlands. Älskade henne väldigt mycket då, och maten var otroligt god. (Taras hette restaurangen)
Ovan sitter Boel med en latte på ett cafe mittemot Svenska mässans huvudingång. Kom dit, beställde kaffe och så tar de inte kort...
Ähh säger baristan, vi har öppet till 19, kom förbi senare och betala, eller ta det en annan dag.
Åhhh, så gott det kaffet var! ( Och det är klart vi betalade och det extra mycket...)
image295
Innan vi tog tåget hem hittade vi ett cafe på Avenyn. De försökte ha allt ekologiskt.
Gillade skylten - "Schysstare kaffe ger bättre eftersmak"

Bokmässan

image288
Boel, Sofie och Elis drog på bokmässan. Hans och Mira såg till att hall och vardagsrumsgolvet blev nyslipat och lackat. (Nu kan vi inte bo hemma för att det luktar s*tan - tur att man har vänner...)
Det första jag råkade ta i min hand på bokmässan var:
image289
Har för mig att den sett likadan ut under de 75 år som den getts ut. Blev lite lockad av "Guiden till veckans alla måltider". Tycker det är sjuuukt trist att komma på vad man ska handla på vägen från dagis till lägenheten.
Om vi vore en planerande familj så skulle vi veckohandla och glatt tralla hem och laga dagens maträtt. Men nu blir det väldigt mycket blodpudding och färsk pasta från dyra konsum. Nåväl, den här boken säger sig kunna lösa en del av våra problem så jag tar upp den och bläddrar, vad är det första jag ser?
Hjooo, Sofies barndomsbästis Sussie Jonsson. Numer berömd kock. Hon är tv-kock och har gett ut ett gäng kokböcker. Kul.
Köpte dock inte boken... men familjen Lantto-Berggren tänker börja med storhandling vid årsskiftet, fortsättning följer.
image290
Vi gick och gick i två dagar och hann ändå inte igenom hela mässan. Här poserar Boel.
image291
Sofie med prinsesskrona på huvudet och spökplumpen till höger.
image292
Bokmässan hade utlyst en tävling - behövs det fler bokstäver i det svenska alfabetet?
Jag röstar på den här!!!
Ett tecken för att skriva det norrlänska "jo" (Eller "hjo" som jag brukar skriva det)

Hola me jamo Eeeeeelllliiissss

Idag började vi på "spanskakurs för föräldralediga". Vi är Sofia och Nova och Sofie och Elis. En hysterisk tant pratade spanska från sekund ett så Sofie trodde hon hamnat på fortsättningskursen. Elis var allmänt missnöjd, Nova verkade gilla språket så hon gnydde bara som en kattunge några gånger.

Efter det så tömde vi vardagsrummet, målade om taket och bar in allt i två rum istället för tre och ett halft. Imorgon ska två killar slipa vardagsrummet och hallen. Hoppas, hoppas det blir bra!
Sofie och Elis drar till Bok och biblioteksmässan i Göteborg.

Igår skrek missnöjesElis så Hans hade svårt att jobba så Sofie traskade ut, först en date med Marie och Atle. Vi hittade ett för oss nytt glassställe som såg grymt ut - måste dit och det snart! Glass hette det och låg i korsningen Dalagatan och ?Observatoriegatan?
På eftermiddagen / kvällen var det boksläpp av "Stark, glad, gravid". Lite pressmingel och lite middag. Trevligt och gott.


Biffen och bananen

image282
Sofia, Nova, Elis och Marco.

Från en sak till en annan så måste jag sno en bild från Sofia och visa...
image283
Män kan visst amma...
Marco, Nova, John-Arne och Bine i söndags.

Båttur

Söndagen spenderades på landet. Närmare bestämt Per-Alexanders land.
image280
P-A och Gustav. Innan vi åkte ut med båten undrade Gustav om man kunde åka vattenskidor efter båten. P-A skrattade så han fick hålla sig runt magen. När vi puttrade iväg förstod vi alla varför :-)
Men fint var det!
image281
Medan vi åkte båt tog moster Lisa och Mira en bastu. Ni ser utsikten speglas i fönstret...

Från en sak till en annan så kan ni alla rösta om min systers efternamn.
Hon vägrar ta namnet Löök om de gifter sig. Lisa Löök kontra Lisa Lantto...
Lantto-Berggrens som inte heller kan enas om efternamn håller dock på lösningen att de vid vigseln ska ta det namn som har högst kilopris. (Lök eller Lantto=Kålrot) Fast nu har vi ju inte ens fått någon bröllopsinbjudan så det är inte så bråttom med enkäten.

Palma i byn

image279
Vi har varit i Vittangi några dagar. Kramat farmor och farfar, kikat in i älgboden (som är full med älgar som väntar på slakt) varit ute i skogen och grillat, fiskat och lekt att vi sitter på älgpass.
Sedan på lördagen kom Jimmy och Palma över på frukost.
Här är holloett och hollotvå i dörröppningen till hundmatsboden.

Vi har blivit med hus

Vi har köpt hus! Helt galet, helt plötsligt en dag så var det ingen som budade över oss. Vi har letat hus i Aspudden, i Mälarhöjden, Telefonplan, Älvsjö, Vaxholm, Resarö och nu på slutet även Österskär.
Så i december är det tänkt att vi ska dra oss norrut.
Undrar om jag kommer bli en sådan där äcklig j*vel som med ett brett leende säger "meeen tänk det är bara 30 minuter med Roslagsbanan, och såååå mycket meeeer livskvalite..."
Hatar dem nu, hoppas jag kommer ihåg hur irriterande jag tycker de är.

Men jag hoppas vi kommer trivas. Försöker intala mig att det faktiskt bara är 30 minuter till Östra Station med Roslagsbanan (och vi kommer bo 2 minuter från stationen), det går bussar, det går båtar in till stan... och på fem minuter har promenerat ner till stranden eller vår blivande båtplats :-)
Men framförallt så finns det ett sovrum till oss, ett rum till Mira, ett till Elis, ett stort arbetsrum, ett vardagsrum, ett lekrum och wohoooo ett garage. Ja också kök och toaletter och sådant kraffs som vi redan har i vår lägenhet.
Well, just nu ser det ut såhär i "vårt" hus.
image273
image274
image275
image276
image277
Altandörrar ni ska gå in och ut igenom när ni kommer och grillar på vår altan...
image278
Miras blivande rum.

Ps. Inlägget nedan om att Mira hade köpt Foppatofflor var en regelrätt lögn. Hans HATAR dem och var i Vittangi och vi var i Gällivare och hittade en kartong. Så lugn alla ni som är med i "Hata Foppatofflorklubben" - ni kan fortfarande umgås med oss... Ds

Palt palt palt!!!

image272

Gällivare rular!!! Fett! På ICA finns det palt utan fläsk.
Jag ÄLSKAR palt, men tycker verkligen inte om det äckliga fläsket som finns i köpespaltarna. Förstå mig rätt, jag älskar fläsk, men vill ha gott fint fläsk i massor till min palt.
Vi är ett Gällivaregäng som brukar träffas och äta palt, nästa gång är söndagen den 30 och jag längtar! Jag tror mitt rekord är 12 stycken. Ser fram emot att få vässa kniven, lägga upp en stor klick smör, massor med fläsk och kanske en sked lingonsylt. Titta på Calle mittemot (det är vi som brukar klämma de sista paltarna) och sedan låta första paltbiten glida ner i strupen. Jag tror att jag har en vanlig mage, en glassmage och en paltmage. Kan äta hur mycket som helst. Det här är en egenskap som Hans inte brukar ta upp som en av mina mest positiva.
Nu ska vi åka till stugan i Skaulo och ta upp potatisen så vi kan göra finpalt till vintern.

Gällivare shopping


277849-256
Mira verkar grymt nöjd med sina nya Foppatofflor (äkta vara, inget Thailandsfusk)
277849-254
Den här får vänta något år, borde komma billigare på vinterrean.
277849-255
Slutligen kollade vi på overaller. Mira önskade sig den blå.

Gud, Kakor och en Björn

277849-257
Gudmor Lisa, Mira, Elis och Prästen Oskar.

Klicka för att se snygga killar, snygg mormor med Elis samt klassiska familjefotot :-)
277849-266
Först smörgåstårta och sedan kakorna.

Maränger, tårta, morotskaka, wienerbröd, kammar, småkakor småkakor och småkakor...
277849-270
Farfar Lars drog historien om hur man dödade björn förr.
Man skidade med den här staven, grävde i snön med renhornet för att kolla renbetet och slutligen så drog man av hornet och dödade björnen med kniven som sitter under... Eller hur var det nu?
Jimmy lyssnade och lärde. Han kom förbi efter att ha skickat upp ännu en satellit.
277849-269
Lisa i björnskinnet. Se ovan hur farfar Lars dödade den.
277849-268
Lisa framför farfar Lars knivsamling... Det var den han sprang in bakvägen för att hämta när det brann i huset. Brandmännen stoppade honom vid dörren, men han överlistade dem och sprang andra vägen.
Vad hade ni räddat vid en brand hemma hos er?

Ny kompis!

Hurra för Nikke och Hanna, de har skaffat ännu en liten kompis till Elis och Mira.
Saxat från Nikkes blogg:
"Den trettonde september klockan 14:13 kom vår son ut. Han väger 3125 gram och är 47 cm lång."
Vi hyllar och skrattar, grattis i massor!
image253
Nu får vi se vad killen ska heta. De sa att han kommer berätta det när han kommer ut.

Imorgon har vi dop här i Vittangi - och för en halvtimme sedan sa Elis att han ska heta "Elis Ture Milo Lantto Berggren".
Har ni vägarna förbi Vittangi imorgon så välkomna förbi - vi bjuder på smörgåstårta. Hela släkten tar paus i älgjakten för den här stora dagen (då kanske ni kan förstå vilken stor dag det är...)
(Ps. Nikke och Hanna: Vi röstar på namnet Frank eller Tiger - Elis höll på att paxa dem)

Huset gick upp över 1 miljon...

Vårt lilla hus gick upp från 2.675 000 till 3 700 000 och säkert lite till efter vi hoppade av. Och då pratar vi om en litet litet liiiiitet hus på 60 kvadratmeter i boarea, och renovering för MINST 500 000. Sjukt!
Vi bor vidare i vår äventyrslägenhet.

image251
Tog tåget upp till norrland. Mira gjorde något åt sin fotsvett...
image252
Väl där så gjorde det man gör i Gällivare...
1. Kollar tv.
2. Går på stan - besöker Jive.
3. Äter en räkmacka på Åhults.

Äntligen är familjen samlad!

image250
Tunisienfarsanär tillbaka. Snart ska vi dra oss norrut för att döpa Elis.  Fast några namn-papper till skattemyndigheten har vi inte fått iväg. Ska han heta Carl Elis, Elvis Elis, Elis Ture, Elis Tiger Ture?

Lunchmys med Gällivarefolk

image248
Elis och Josefine på lyxlunch i Solna centrum. Här ser hon hon fortfarande ut att tycka om honom. Det var just innan Elis spydde på hennes nya väska.
image249
Henrik och Ebba.

Nakenfrukost, minihus och Palmagung

image242
Vi startade dagen som det sig bör, med nakenfrukost. Nikke och Hanna kom förbi på en kaffe. Hanna följde Miras exempel och drog av sig byxorna, visserligen för att det kliade så förbaskat på magen - men gesten uppskattades!
image243
Sedan drog vi och kollade på hus... Alltid lika roligt att gå runt och lyssna på folk som byter ämne när man kommer in i rummet. Från att ha pratat om hur man kan göra om så börjar de prata om att man inte kan bo där med barn och att golvet lutar såååå mycket. Vad tror de, att man inte har ögon att se med eller händer att bygga ut huset med :-)

Mira var inte ett dugg imponerad - till hon hittade sitt hus.
image244
Min pappa, Mira och Elis morfar har en egenhet, när han reser någonstans så fotar han alltid toaletter... Men när jag och Hans går på husvisningar så fotar vi alltid toaletter och pannor och skickar till Sune för utvärdering. Här är dagens bilder - endast för Sune.

image245
När vi ändå var ute och körde så tog vi en tur till Vasaparken och hängde med våra kompisar.

Tandtrollet

"Ungen har fått en tand" kom ut ur Sofies mun när vi satt hos Kjellnäsarna idag.
Jepp, Lantto-Berggren barnen verkar få tänder tidigt. Elis, snart fyra månader har fått sin första (och vassa!) tand. Minns att Mira fick sin lagom till älgjakten också. Tur att vi snart ska hem till norrland och äta blodpalt och älgkött.
image240
Tillbringade dagen i Åkersberga. Fick både hårklippning, lunch och en tvagning. Vilket ställe, rekommenderas!
image241
Eira, Mira och kändisfrisören Shenor. Alla tovor borta, kvar finns bara en klassisk frisyr. den så kallade pottfrisyren.

Bakom vårt hus

image238
Bakom vårt hus, uppför vår gata finns en park med kaniner, hästar, getter och ett gäng andra djur.
Idag blev det frukt och kesomellis med kaninklapp där.
image239
Vi lyckades locka med oss Klara.

Hjältar hoppar - fiender faller!

image237

Gillar den här reklamen... Nästan så man måste börja spela igen. Eller så fortsätter jag bara vara hjälte irl.

Tre kollegor och sex (!!!) barn


En vardagsbild, Mira på väg till dagis, Elis i vagnen.

En kaffe i Aspudden, innan det är dax för babysim.
image228
Elis har kommit på att han har fötter.
image229
Mira har lärt sig bemästra "brandstången".
image230
Marie och Atle/Leon.
image231
Vi drog till Bromma för att hälsa på Minna. Marie, Eira och den namnlösa kom också.
Ida och Albin har ett eget hus på friggebodan.
image232
Hej, hej!!
image233
Vi vill ha! Vi vill också ha trädgård... Är grymt avundsjuk på deras trädgård.
image234
Ida och Albin.
image235
Från tre kollegor till tre kollegor med totalt sex barn på tre år. Här sitter Eira, Mira, Ida och Albin och äter middag.
image236
Minstingen, en och en halv vecka.

Lekstund hos William

image224
En, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta... åtta kompisar blev vi till slut som röjde hos William. Lämnade ett kaos bakom oss och gick hem vid fem.
image225
Johanna, William och Vincent damp förresten ner i vår brevlåda igår.
Se omslaget ovan och läs mer på:
http://www.mitti.se/tidning/misl/index_soderort_l.html

Mor är rar far drar till Tunisien

Efter dagis är det kul att leka hos kompisar. När vi gick till Klara så åskade och störtregnade det. Men det var uppehåll på vägen hem - så Ebba beslöt sig för att njuta av den sista sommarvärmen.

image223

Idag är det lekstund hos William. Ska bli kul.

Sööööndag

Windguru lovade över 10 m/s så Sofie tog en chillardag med Mira och Elis medan Hans drog till Torö och kajtade hela dagen.
277849-218

Började med ett glas mjölk och en glass i Aspuddsparken.


Det är grymt med en syrra som lär en göra grimaser.
Kvällen avslutades med tacos hemma, med Marco, Sofia, Nova och Yngvar. We like!
image222
Här är Hans söndag. Foto Thomas Krook

Löööördag

Prognosen för helgen var vindstilla och sol på lördag och massor med vind och moln på söndag. Vi bestämde oss för att hoppa på lördag och kajta på söndagen. Så lördagmorgon drog vi mot Gryttjom. Mira rockade med Joanna hela dagen. Elis han rockade med alla andra.
Hans samlade signaturer från alla han har bilder på och tänker sig ta bilder på (hans bildargentur kräver det om han ska ha bilder där...) och fotade så mycket han hann med. Sofie hoppade AFF med nya och gamla elever.
277849-213
Joanna och Mira krävde pippiflätor bägge två... Sofie fixade.
277849-214
277849-215
Mira fotade mamma och Elis.
277849-216
Mira fotade kompis Joanna och Joannas mamma Boel.
277849-217
Och när hon ändå höll på så tog hon en bild på Jokke också.

RSS 2.0